Mura, Muri, Muda- Yalın Üretimin Üç Parçası

1950'lerde ortaya çıkan Toyota Üretim Sisteminin (TPS) yalın üretimin çekirdeği olduğu düşünülmektedir. Bu güne kadar Toyota, satış sürelerini kısaltmak için sıkıca yola çıktı. TPS’nin kurucu babası Taiichi Ohno’dan bir alıntı ve dolayısıyla bir dereceye kadar yalın üretim, şunu açıkça ortaya koyuyor: “Yaptığımız tek şey, müşterinin bize ne zamandan bir emir verdiği andan itibaren zaman çizgisine bakıyor parayı topluyoruz. Ve katma değeri olmayan atıkları azaltarak zaman çizgisini azaltıyoruz. ”

Yalın terminolojide, kurşun süresini artıran katma değer yaratmayan bu atık türleri, Mura (dengesizlik), Muri (aşırı yükleme) ve Muda (atık) olarak bilinir. Hepsi “M” ile başladıkları ve birbirlerine yakından bağlı oldukları için “3M” olarak adlandırıldılar. Bu arada, Kingman Formlat'ındaki tedarik sürelerini olumsuz yönde etkileyen üç faktörle de aynıdırlar. Her ne kadar şirketler genellikle Muda'ya yoğunlaşsa da, üç üyenin en önemlisi aslında Mura’dır.

 

Mura ve Muri üretimdeki dengeyi bozuyor

“Dengesizliği” yalın üretim bağlamında nasıl yorumlamalıyız? Her zaman olduğu gibi, atölyede gerçekte neler olduğuna bir bakmaya ve Gemba'ya (gerçek yer) odaklanmaya yardımcı oluyor. Mura'nın tipik bir örneği, bir şirketin bir kaynağı (örneğin bir Muri örneği) aşırı yüklerken, başka bir şeyi ancak zor kullandığı zamandır. Sadece bir kaynağın olduğu yerlerde bile, aşırı yükleme ile yetersiz kullanım arasında bu tür bir etkileşimi bulmak nadir değildir. Mura oluştuğunda, iki çeşit zarar oluşturur. Bir yandan, sıralar aşırı yüklenmiş istasyonun üst kısmında birikmeye başlar ve bunlar üretkenliği önemli ölçüde azaltır. Öte yandan, kapasitesini tam potansiyeline kadar kullanmamak, katma değer kaybına da katkıda bulunuyor. Sonuç olarak, bu bireysel süreçleri koordine etmedeki zayıflıkları ortaya koymaktadır.

Proses koordinasyonunda böylesi bir uyum eksikliği, Muri olarak da bilinen tipik aşırı yüklenme nedenidir. Bu, aşırı psikolojik baskı ve sert fiziksel zorlanmalar, özellikle de ergonomik prensipler dikkate alınmadığında çalışanlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ancak etkilenen sadece personel değil - çalışma materyalleridir de. Kısa görüşlü planlama dışında, belirsiz çalışma talimatları ve iletişim sorunları Muri için bir üreme alanı oluşturabilir. Tam zamanında çalışma prensibi, aşırı üretimi önleme konusunda denenmiş ve test edilmiş bir önlem haline gelmiştir. Temel fikir, malzemenin yalnızca, gerçek bir ihtiyaç olması durumunda teslim edilmesi ve işlenmesidir; bu, her şeyden önce yüksek stok seviyelerinin birikmesini önler.

7 Muda - aktif olarak atıklarla mücadele

7 Muda en iyi bilinen ve en açık yalın konseptlerden biridir, ancak hiçbir şekilde küçümsenmemelidir. Muda, “işe yaramaz faaliyet” veya “atık” olarak tercüme eder, bu yüzden insanların “yedi atık” ile ilgili konuşmalarını sık sık duyarsınız. Farklı paydaşların ve unsurların karmaşık etkileşimi göz önüne alındığında, endüstriyel üretimde atıkların meydana geldiği sayısız noktanın olması şaşırtıcı değildir. Ancak, Muri ile daha önce gördüğümüz gibi, “atık” bu bağlamda günlük yaşamda olduğundan daha geniş bir tanımlamaya sahiptir. Yani burada bazı denenmiş ve test edilmiş karşı önlemlerin yanı sıra 7 Muda:

 

1) Malzemelerin gereksiz hareketi

İşçilik ve enerji kullanımı nedeniyle, malzemelerin taşınması daha yüksek maliyetlere yol açar. Hiçbir noktada burada yaratılan katma değer yoktur. Taşıma sırasında da malzemelerin zarar görebileceğini unutmayın. Ayrıca, denenmiş ve test edilmiş görünen rotaları dikkatlice yeniden değerlendirmeniz önerilir.

Pratik ipuçları: İş istasyonlarını birbirine yaklaştırın, zaman ve ara çalışma adımları (mümkünse).

 

2) Depoda yüksek stok seviyeleri

Aşırı stoklanmış bir depo asla iyi bir işaret değildir. Planlama aşamasında kesinlikle bir şeylerin ters gittiğini gösteriyor. Sorunun olası kökü, hangi miktarda hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğunun belli olmadığıdır. Tabii ki, yeterli malzemeye sahip olmamak aynı şekilde istenmeyen bir durumdur.

Pratik ipucu: Stabilize edin ve hepsinden önemlisi, işlemleri standartlaştırın.

 

3) Ergonomik olmayan hareketler

Bir şeyi aramak için fazla eğilmek veya fazla harcama yapmak gibi eylemler iki nedenden dolayı sorunludur. Öncelikle, herhangi bir katma değer üretmiyorlar. İkincisi, çoğu zaman, çalışanlarının acı verici ve uzun süreli zararlara neden olabilecek zayıf duruş geliştirmeleriyle sonuçlanır.

Pratik ipuçları: Endüstri ergonomisinin temel prensiplerine saygı gösterin, modüler bir ergonomik çalışma tezgahı sistemi kullanın.

 

4) Kaçınılabilir bekleme süreleri

Kuşkusuz, bekleme süreleri asla tamamen ortadan kaldırılamaz. Yine de, yanlış yerleştirilmiş iş malzemeleri, teslim darboğazları ve olumsuz sonuçlara yol açan dikkatsizlik gibi çözülebilecek sorunlar var.

Pratik ipuçları: Personeli tam kapasitelerine dağıtın (örneğin, çeşitli farklı istasyonları kapsamalarını sağlayarak), görev alanlarını genişleterek becerilerini arttırın.

 

5) İşleme

Gereksiz yere karmaşık çalışma aşamaları da atık yaratır. Aşırı karmaşık tasarımlara bakmak hoş olabilir, ancak önemli olan tek işlevselliktir. Her zaman mükemmel bir form ve işlev simbiyozu elde etmeyi hedeflemelisiniz.

Pratik ipuçları: Minimalist olun - CIP, zaman alan aşırı mükemmeliyetçilikten daha önemlidir.

 

6) Aşırı Üretim

Muri devreye giriyor. Yanlış değerlendirilmiş talebe sahipsiniz, sermaye çok uzun süredir bağlı ve malların ve malzemelerin kalitesi depodayken iyi bir şekilde bozulabilir.

Pratik ipuçları: İhtiyaç bazlı bir üretim yöntemi belirleyin, işlem zincirinizi müşterinin zaman çizelgesine göre ayarlayın.

 

7) Meta seviye - sürekli iyileştirme

Muda metodolojisi tam potansiyeline ulaşacağından, farklı atık türlerine karşı önlem alırken CIP daima aklınızda daima ön planda olmalıdır. İşleri yakından takip ediyorsanız, üretimi günden güne iyileştirmeye devam edebilirsiniz.

 

Mura - Atıkların Kaynağı

7 Muda oldukça popüler ve oldukça kapsamlıdır ancak terimlerinizi karıştırmayın - Muda boşa kaynağı değil, Mura. Buna rağmen, yalın felsefenin pratik uygulamasını gerçekten ciddiye almayan pek çok şirket var. Çoğu zaman Muda ile mücadele etmeye odaklanırlar. Bazen, Muda metodolojisinin yalın üretim ile tamamen aynı olduğunu düşünerek giderler. 7 Muda'nın anlaşılması kolay olduğu göz önüne alındığında - özellikle diğer yalın konseptlerle karşılaştırıldığında - bu reaksiyon tamamen anlaşılabilir. Sonuç olarak, pratik açıdan, çeşitli atık türlerini bulmak kolaydır.

Ancak bu konuda yüzeysel bir duruş almak genellikle verimlilik kaybına yol açar. Örneğin: X şirketi stok seviyelerinin yüksek olduğunu fark ediyor. İşletme, sorunu yalnızca Muda no. 2 ve stoğunu azaltır. Ancak, belirli bir sistemde stok seviyelerinin yüksek olmasının her zaman belirli bir nedeni vardır. Bu şekilde stoğu azaltmak,sorunun asıl nedenini elde etmez - şirket Mura'nın görüşünü kaybetti. En önemlisi, dengesiz bir işlemdeki stok seviyelerinin azaltılması işlemlerin sorunsuz çalışmasını önler, çünkü büyük miktarda stokun belirli bir işlevi vardır ve yastık işlevi görür.

 

Heijunka ile Mücadele Mura

Her zaman, kararsız ve düzensiz işlemlerin - diğer bir deyişle Mura ile karakterize edilenlerin - Muda'ya yol açtığının farkında olmalısınız. Aslında, Mura sık sık hem Muda'yı hem de Muri'yi ortaya çıkarır - bu yüzden ücretsiz ve daha az resmi olmayan “atık kaynağı” unvanı. Peki, Toyota'nın bu büyük yaratıkla başa çıkması büyük rol modeli nasıl? Heijunka (tesviye ve düzleştirme) hayati bir rol oynar. Yalın yöntem, belirli bir zaman diliminde üretilen ürünleri gün oranlarına bölen geleneksel üretim seviyesinin ötesine geçer. Heijunka bu gün oranlarını alt miktarlara ayırıyor. İdeal olarak, 1 büyüklüğünde bir parti büyüklüğü üretilir, böylece tüm işlemler mükemmel bir şekilde birleştirilir. Malzeme her zaman yeterli miktarlarda bulunur ve üretim kadrosu artık dalgalı stok seviyeleri için endişelenmek zorunda değildir.